oikonomidisarchitects

Extension, renovation, and conversion
of a 1970’s residence into two single
family houses, Kefalari, Athens

The 1970’s family house was formed in two wings extending from the central entrance hall, with living-dining-kitchen situated on one hand, bedrooms on the other. Both wings extended on a single level, with a garage and a second family room to be found under the bedrooms, as the land slopes towards the front of the 4.000 sq.m. plot.

New arrangement added a second floor onto the former living-room wing, to form house A (old living spaces – new bedrooms), whereas a “new wing” was added as an extension to the old bedrooms’ wing to form house B of the complex (old bedrooms – new living spaces).

The “new wing” -living, dining, kitchen and family areas of house B- has been designed in an updated modern and minimalistic style, standing for the new era of the estate, while offering large living spaces and floor to ceiling openings, as well as a decorative patio with an olive tree in the centre of the house. Existing pine trees were integrated into the lay out of the extension, while additional rooms (guest room, playroom, utilities etc.) were created in the basement taking advantage of the inclined land. The large kitchen of the new wing incorporates a family living area and also takes advantage of the existing swimming-pool. Above the kitchen, a workspace / “meditating” room offers 360 views that extend over the town of Athens as far as to the sea.